JäHi lähti lauantaina Kaukajärven kotihallissa kauden viimeiseen otteluunsa Ylojärven Uplakers 2:sta vastaan voittopeli alla, kun perjantaina joukkue oli käynyt hakemassa Parkanon PK-83:sta makean 5-4 -voiton pelissä, jossa JäHi tuli ensin takamatkalta rinnalle, ja sitten Matias Jääskeläisen maalilla ohi. Perjantain peli oli päättynyt alle 24 tuntia siitä kun astuin lauantaina ennen peliä joukkueen pukukoppiin, mutta sitä ei olisi välttämättä uskonut pelaajien fyysisestä presenssistä, koppi oli nimittäin täynnä viimeisen päälle raikkaita ja energisiä divaripelaajia. Petri Niemi oli ainoana ehkä hieman nuutuneen oloinen, miehellä oli nimittäin takana rankka ilta yritysmaailman kerman yksityisjuhlissa. Tunnen Petrin jo vuosikymmenten takaa, ja tiesin heti, että tänään saattaisi olla edessä tehoilta, kun turha höntyily olisi miehellä minimissään, ja aivot sopivasti resetoitu tilaan jossa turhat ajatukset eivät häiritse toisiaan, tai pelaamista. Omien kokemuksieni mukaan nimittäin kiekkoilu on sitä helpompaa, mitä vähemmän ajattelee. Siinä mielessä Homer Simpson olisi varmasti optimaalinen jääkiekkoilija.

Vierasjoukkue oli saanut raavittua peliin vain himpun yli kaksi kenttää pelaajia, joten kolmen täyden kentän turvin JäHi oli paperilla jonkinlaisessa etulyöntiasemassa. Näitä asetelmia peilaten ensimmäinen erä ei ollut minulla yllätys, JäHi nimittäin painoi vahvasti päälle ja iski kolme kaunista osumaa. JäHin maalilla pitkästä aikaa koko ottelun pelannut Ville Kivimäki puolestaan torjui vastustajan kaikki 12 maalia kohti suuntautunutta laukausta, kerran tosin kiekko kolahti tolppaan puolustajan mailasta ottaneen kimmokkeen jälkeen. JäHi tosiaan painoi peliä vahvasti alusta asti kohti Uplakers 2:n maalia, mutta avausosumaa saatiin odottaa kuitenkin lähes erän puoleen väliin, kunnes Sami Niemenmaa ampui kiekon ranteella maalin ylänurkkaan. Hyvän esityön osumaan antoivat joukkueen sisäisen pistepörssin voitosta taistelleet Matias Jääskeläinen ja Juho Pohjoismäki. Jatkoa seurasi hetken kuluttua, kun Oliver Schärer onnistui viimeistelyssä pienestä kulmasta lähteneellä laukauksella, joka meni lopulta maaliin vastustajan maalivahdin suojien kautta. Tilannetta edelsi varsin sekava sähläys molempien joukkueiden osalta, mikä osaltaan selittää sen, ettei osumaan merkitty syöttäjiä. Minuutti tästä, ja JäHi pääsi ylivoimalle. Yleensä tässä vaiheessa live-vedonlyöjät alkavat panostaa av-osuman puolesta, mutta tällä kertaa hieman yllättäen JäHi onnistui maalinteossa. Jussi Nykänen toi kiekon hyökkäysalueelle ja pelasi sen laidalla odottaneelle Onni Aallolle. Onni katseli hetken ja löysi Matti Kinnarin neliön keskeltä. Matti pääsi virittämään rannekutiaan kohtuu rauhassa, ja sinnehän se sujahti maalivahdin längistä verkon perukoille. JäHi joutui erän lopulla ahdinkoon, kun joukkue otti kaksi jäähyä peräkkäin, joutuen näin 5-3 -alivoimalle melkein puoleksitoista minuutiksi. Joukkue taisteli kuitenkin loppuerän Ville Kivimäen johdolla erinomaisesti, eikä vierasjoukkue saanut kavennusosumaa aikaan.

Jäähyt jatkuivat vielä toisen erän puolelle. mutta vierasjoukkueen kannalta edelleen tuloksettomasti. JäHin tultua täysilukuiseksi alkoi Kimmo Myllysen show. Ensin Jukka Laiho ja Petri Niemi pelasivat Kimmolle läpiajopaikan, josta mies viimeisteli maalin kylmähermoisesti oman laukauksensa reboundista. Kimmo teki illan toisen osumansa heti seuraavassa vaihdossa, kun hän iski maalin Onni Aallon reboundista. JäHin tehohetki oli täydellinen, kun joukkue teki kuudennen maalin taas heti seuraavassa vaihdossa. Onni Aalto pelasi Matti Kinnarin ja Jussi Nykäsen 2-1 -ylivoimahyökkäykseen, jonka päätteeksi Jussi nosti kiekon Matin oikea-aikaisesta syötöstä ylänurkkaan. Tämän jälkeen vierasjoukkue otti useita peräkkäisiä jäähyjä, joiden aikana JäHi pääsi pyörittämään pitkiä aikoja 5-3 -ylivoimaa. Se olikin sitten jo sitä tutumpaa JäHiä, koska ylivoiman aikana vierasjoukkue oli lähempänä maalintekoa, karaten muun muuassa 2-0 -ylivoimahyökkäykseen JäHin yv-viisikon koomaillessa joukkueelle niin tutulla tavalla. Joukkueen koomatila ei ollut kuitenkaan tarttunut Ville Kivimäkeen, joka hoiteli nämä tilanteet, ja erän kaikki muutkin tilanteet, päästämättä maaliakaan. JäHikään ei enää loppuerässä onnistunut maalinteossa, joten erätauolle mentiin tilanteessa 6-0.

Kolmannessa erässä vaikutti siltä että kahdesta aiemmasta erästä tuttu tahti jatkuu, JäHi nimittäin takoi kymmeneen ensimmäiseen minuuttiin kolme maalia lisää, Uplakers 2:n pelaajat sen sijaan joutuivat toistuvasti toteamaan Ville Kivimäen paremmuuden. Erän ensimmäisen maalin iski Jukka Laiho paluukiekosta maalin edestä. Syötöt maaliin Matti Kinnarille ja Petri Niemelle. Kimmo Myllynen iski seuraavan ja illan kolmannen osumansa, kun mies hassutti 1-1 -tilanteessa vastustajan puolustajan ja napautti kiekon tolpan kautta maalin ylänurkkaan. En tiedä onko Kimmo urallaan tehnyt paljon hattutemppuja, mutta käsittääkseni tämä oli miehen JäHi-uran ensimmäinen. Toimitus onnittelee Kimmoa, mutta muistuttaa samalla että tästä on matkaa Sami Järvensivun 3+3 -tehoihin, joka on käsittääkseni yleisesti tunnustettu kriteeri todelliselle JäHi-legendalle. Erän kolmannen ja JäHin yhdeksännen maalin iski Matias Jääskeläinen, joka yllätti vastustajan maalivahdin terävällä rannekudilla pienehkön maskin takaa. Syötöt Matiaksen maaliin saivat Juho Pohjoismäki ja Henry Vähä-Ruohola. Seuraavassa vaihdossa Ville Kivimäen JäHi-uran toisen nollapelin puolesta vetoa lyöneet joutuivat kuitenkin pettymään, kun Uplakers 2:n hyökkääjä onnistui ohittamaan Villen ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. En ollut itse mukana sillä Parkanon reissulla kun Ville nollapelin pelasi, mutta olisin kyllä kiinnostunut tietämään miten joukkue siinä pelissä puolusti. Lauantaina nimittäin JäHin kenttäpelaajilta ei ihan hirveästi apuja Villelle herunut, sen verran vapaasti vierasjoukkue pääsi ylivoimahyökkäyksiin ja läpiajoihin. Tilanteessa 9-1 monella JäHi-fanilla ja pelaajalla alkoi olla vatsa ehkä jo hieman täysi, olihan ilta tarjonnut monenlaista, muun muassa Kimmo Myllysen hattutempun. Paras oli silti vielä näkemättä, nimittäin Matias Jääskeläisen rangaistuslaukaus. Matias ei liene kiekkokenttien nopeimpia pelaajia, mutta niin vain mies karkasi eksplosiivisella rytminvaihdoksella vastustajan puolustajalta läpiajoon, ja puolustaja oli luonnollisesti pakotettu rikkomaan. Pirkanmaalla, jos ei laajemminkin Suomessa, nimittäin tiedetään aika hyvin mitä noissa Matiaksen läpiajoissa lopulta tapahtuu. Seurasin tarkasti Matiaksen rangaistuslaukauksen suoritusta, koska olen aina halukas oppimaan uutta, ja tässä oli siihen oiva tilaisuus. Jos annat kanille pallopelien pelivälineen, kani usein yrittää paritella sen kanssa, se on niiden luonto. Jos taas annat Matiakselle pallopelien pelivälineen, Matias pistää sen usein maaliin, se on Matiaksen luonto. Tälläkin kertaa kävi nimenomaan niin, Matias potki sopivasti takatukkaa liehuttavan vauhdin, ja ujutti kiekon täydellisesti ajoitetulla rystynäpyllä vastustajan maalivahdin längistä sisään, sinetöiden näin JäHin sisäisen pistepörssin voiton. Ottelun lopussa vierasjoukkue iski kiekon vielä toistamiseen Ville Kivimäen taakse, mutta muuten peli pelailtiin loppuun ilman sen suurempia tunteenpurkauksia. JäHille siis voitto hämäläislukemin 10-2.

JäHin kausi on nyt siis virallisen sarjaohjelman osalta ohi, ja voidaan varmaan hyvällä syyllä todeta kauden olleen pääpiirteissään onnistunut. Alkusarjasta joukkue ei päässyt ylempään loppusarjaan, mutta alempi loppusarja sujui pääosin voittoisasti, joukkueen loppusijoituksen ollessa neljäs. JäHi kiittää kaikkia pelaajia, vastustajia, faneja, bussikuskeja, kahvilatyöntekijöitä ja sponsoreita onnistuneesta kaudesta. Nyt on aika hieman huilata ja sitten alkaakin taas kova valmistautuminen kauteen 2018-2019.