JäHille voitto, Juho Pohjoismäki ennätysten kirjoihin

JäHi onnistui ottamaan voiton pitkästä aikaa kolmosdivisioonapelissä, kun Nokian Pyry M2 kaatui Nokialla lauantaina lukemin 4-6. Illan juhlakaluna hääri maajoukkuekokemustakin omaava voimahyökkääjä Juho Pohjoismäki, joka iski tehot 2+1 ja otti näin ollen omiin nimiinsä JäHin historian pisimmän yhtenäisen pisteputken. Vanha ennätys oli Timo Komun nimissä ollut 27 ottelun pisteputki.

JäHi onnistui siis pitkästä aikaa ottamaan voiton, ja mielestäni alkutahdit voitolle lyötiin torstain treeneissä, jossa ykkösvalmentaja Sami Niemenmaata tuurannut Joose Kreutzer määräsi pelitreenit. Kiekkoilijoita on karkeasti ottaen kahta tyyppiä: toiset tykkäävät treenata, ja toiset taas pelata. Itse kuulun ehdottomasti pelaamisen kannattajiin. Kierroilla ja muilla harjoitteilla on varmasti oma paikkansa, mutta voittava joukkue hiotaan kuntoon pelaamalla. Jäällä viiletti myös kuukausia sivussa ollut yksi JäHin kaikkien aikojen kovimmista pistelingoista, Sami Järvensivu. Sami oli taukonsa aikana pitänyt selvästi fysiikastaan huolta, miehen liike jäällä oli totutun sähäkkää. En tiedä miltä rasvattu salama mahtaa näyttää, mutta Sami mielestäni sopi tuntomerkkeihin torstain jäällä erittäin hyvin. Jos en aivan väärin nähnyt, niin Sami opasti kokeneempana Juho Pohjoismäkeä maalinteon nyansseissa.

Purivatko Samin opit vai oliko JäHillä vain hyvä päivä, sitä en tiedä, mutta ottelu alkoi hyvin. JäHi siirtyi johtoon jo neljännellä minuutilla, kun hyvän pyörityksen päätteeksi Kimmo Myllynen pääsi pamauttamaan one timerin vastakiekkoon Matias Jääskeläisen ja Timo Komun esityöstä. Juhlakalu Juho Pohjoismäki lisäsi Jähin johdon 2-0:aan maalin edestä iskemällä kolmannen reboundin sisään. Sami Niemenmaa ja Jukka Laiho olivat käyneet aiemmin kokeilemassa ilman tulosta. JäHin tukkajumala Heikki Vaajasaari esitti aiemmin syksyllä JäHin maalivahdille Ville Kivimäelle mielestäni erittäin hyvän kysymyksen: "Ville, mikä siinä kolmannessa reboundissa on niin vaikea torjua? Miten se eroaa niistä kahdesta aiemmasta?" Villeltä ei oikein selvää vastausta tullut, enkä sitä tiedä minäkään. Tämä arvoitus menee varmaan siihen samaan mystiseen kategoriaan, jossa on mm. kulmakarvojen ja miesten nännien tarkoitusperä. Erän lopussa Timo Komu kruunasi JäHin hyvän erän iskemällä kolmannen maalin, kun peliaikaa oli enää neljä sekuntia jäljellä.

John Northill
Juho ei JäHissä juuri kiikareilla pelaile

Juho iski tosiaan itsensä JäHin ennätystenkirjoihin kirjaten pisimmän yhtenäisen pisteputken. Ennätys on nyt 28 ottelua. Vanha ennätys oli Timo Komun nimissä muutaman vuoden takaa. Juhon ennätyksestä tekee vielä hurjemman se fakta, että kaveri on pelannut JäHin paidassa juurikin sen 28 ottelua, tehden siis jokaisessa pelaamassaan ottelussa vähintään yhden pisteen. Juho istuu erittäin hyvin JäHin palettiin: mies näyttää kiekkoilijalta, kuten muutamaa poikkeusta lukuunottamatta muutkin JäHin pelaajat. Miehellä olisi varmasti ollut annettavaa myös miesmallina, kuten muutamaa poikkeusta lukuunottamatta muillakin JäHin pelaajilla. Se mikä Juhon erottaa useimmista JäHiläisistä on se, että mies näyttää myös jäällä kiekkoilijalta, ja sen voi varmistaa myös tehotilastoista.

Ensimmäinen erä oli ollut siis JäHiltä erittäin hyvä suoritus, mutta on pakko yhtyä kokeneen Tuomas Männistön sähköisesti lähettämään erätaukoanalyysiin: "Ekassa erässä kolmen maalin johto eikä yhtään omiin.. Ei hyvältä näytä." Jos JäHi on jossain vuosien varrella osoittanut erinomaisuutta, niin se on kyllä ehdottomasti jo lähes varmalta näyttäneen johdon ryssiminen. Jos jokin tunne on omaa kiekkouraani hallinnut, niin se on se avuton voimattomuus jota olen aina tuntenut kun johtoasema lipuu käsistä ja vastustajat juhlivat kentällä JäHiläisten painaessa leukaa rintaan. Tälläkin kertaa vaikutti toisen erän alussa hieman huolestuttavalta, kun Pyry teki kavennusmaalin erän alussa maalinedusruuhkan jälkeen. Pian tämän jälkeen nähtiinkin sitten ikävämpi episodi, kun kotijoukkueen pelaaja taklasi todella rumasti JäHin monivuotista luottopuolustajaa Jari Viskaria kädet ylhäällä pään seudulle. Jari sai tilanteessa kovan iskun kaulan seudulle, ja joutui huilaamaan melkein koko erän. Vastustajan pelaaja sai tilanteesta ansaitusti suihkukomennuksen. Seurannutta viiden minuutin ylivoimaa voinee JäHin standardeilla pitää onnistuneena, kun joukkue onnistui kahdesti maalinteossa ja päästi vain yhden alivoimamaalin. Ylivoimamaalien tekijöinä Jarno Laitinen ja Oliver Schärer. Peli vaikutti olevan aika hyvin JäHin hallussa, mutta kotijoukkue onnistui erän jälkimmäisellä puoliskolla kavennuksessa, ja sai heti perään rangaistuslaukauksen. JäHin luottovahti Ville Kivimäki on kuitenkin läpiajoissa, joihin luen myös rangaistuslaukauksen, erittäin hyvä. Tälläkin kertaa Ville nollasi vastustajan melko helpon oloisesti, ja piti tilanteen 5-3:ssa, jossa mentiin myös toiselle erätauolle.

Kolmannessa erässä JäHillä ei tällä kertaa ollut suurempia ongelmia. Juho Pohjoismäki iski ensimmäisellä kympillä illan toisen osumansa, ja lopussa syntynyt kotijoukkueen kavennus oli enää vain kauneusvirhe. JäHille näin voitto lukemin 6-4. Voittoon täytyy olla tyytyväinen, mutta JäHin pelissä on kyllä vielä paljon parantamisen varaa. Parantaa myös täytyy ja paljon, jos JäHi mielii ottaa pisteitä lauantaina pelattavassa vuoden viimeisessä matsissa. Vastaan asettuu Pirkkalassa Pingviinit.