Tuomas Männistön vahva ilta ei riittänyt voittoon

Jähi kohtasi lauantaina kotiottelussaan Pingviinit Pirkkalasta. Poikkeuksellisesti Hakametsän kolmoshallissa pelatussa ottelussa vierasjoukkue oli lopulta parempi lukemin 2-4. Ville Kivimäen ja Tuomas Männistön vahvat esitykset eivät tällä kertaa riittäneet, kun muulta joukkueelta ei hirveästi apuja herunut.

Pelipäivä on jääkiekkoilijan elämässä erilainen päivä. Te jotka ette ole jääkiekkoa pelanneet, voitte ihmetellä hieman tätä lausetta, joten yritän avata tilannetta. Pelipäivän alustus aloitetaan jo edellisenä päivänä, jolloin syödään kevyesti proteiinipitoista ja vähärasvaista ruokaa. Hiilihydraattivarastot on myös täytettävä, vaikka normaalisti jääkiekkoilijan ruokavalio ei askeettisuudessaan yleensä sisällä mitään ylimääräistä, kuten sokereita tai vaaleita jauhoja. Pelipäivää edeltävänä päivänä jääkiekkoilija ei myöskään rasita itseään liikaa - pieni vartaloa herättelevä liikunta toki on sallittua. Nukkumaan mennään ajoissa eikä alkoholia tietenkään missään nimessä nautita. Pelipäivän aamuna jääkiekkoilija herää virkeänä ja mieli kirkkaana. Lihaksikas vartalo värisee jo jännityksestä, ja on täysin valmis antamaan kaikkensa illalla kaukalossa. Vatsanpohjassa väreilee mukava jännitystila, ja ajatukset on jo suunnattu sinne takatolpalle mistä illalla pääsee lakaisemaan kiekon sisään. Samoin on etukäteen tietysti mietittävä, millä tavalla tänään juhlii maalia: kädet kattoon ja ylimielistä nyökyttelyä, maila tuppeen ja aggressiivista karjumista, vai kenties yhden sormen ja katseen nosto kohti hallin kattoa toisen käden tehdessä ristinmerkkiä. Tuuletuksia on toki yhtä montaa lajia kuin pelaajiakin, kaikilla on oma tyylinsä.

Pelipäivänä joukkueen pukukoppi on omanlaisensa. Ne teistä ketkä ette ole jääkiekkoa pelanneet, voitte kuitenkin varmaan kuvitella hyvin tilanteen: lihaksikkaita, hikisiä vartaloita, testosteronin kyllästämää miehistä puhetta, takapuolille läpsimistä, määrätietoisia, kuin kivestä veistettyjä kasvoja. Walter Hillin kriitikoiden ylistämässä elokuvassa "Red Heat" eräs kohtaus sopii mielestäni hyvin kuvaamaan pelipäivän kopin tunnelmaa, alla pieni ote tästä mestariteoksesta:

Koppiin saapuessani aistin joukkueen olevan valmis illan peliin. Huomasin ilokseni vastapäätä penkillä tutun miehen, Tuomas Männistön. Tuomasta ei ollut näkynyt kuukauteen jäillä, mutta kuten aina kun Jähi on pulassa, mies saapui apuun. Kaveri oli juuri lähdössä alkulämmöille. Jääkiekkoilijan lihaspitoinen vartalo pitää nimittäin lämmitellä kunnolla ennen käyttöä, tässä mielessä se ei juurikaan eroa paperikoneesta tai matkustajalentokoneesta. Ihmisvartalon isoin lihas, iso pakaralihas (gluteus maximus) on se joka Tuomaksenkin laittaa siihen liitoon kentällä mitä parhaimmillaan nähdään, ja olisi hulluutta käyttää sitä ilman kunnollista esilämmitystä.

Tuomas lähdössä alkulämmöille
Tuomas Männistö valmiina alkulämmöille

Valmentaja Sami Niemenmaa oli saanut määrällisesti kokoonpanoon mukavasti miehiä, mutta kuten aina Jähin tapauksessa, myös poissaolijoiden nimilista herätti kunnioitusta. Samilla on ollut viime vuosina vaikeuksia päättää onko Petri Niemi parempi hyökkäämään vai puolustamaan, tällä kertaa Petri oli laitettu hyökkääjäksi. Itse olen aina nähnyt "Nipan" vaarallisena pelaajana kentän jokaisella sektorilla. Timo Komun poissaollessa Petri kantoi myös kapteenin natsoja itseoikeutetusti.

Jäällä suoritettu alkulämpö ei Jähin osalta paljonkaan luvannut, mutta ottelun ensimmäinen erä oli silti ihan kelvollinen suoritus joukkueelta, eränumerot Pingviineille vain 0-1. Pingviinit haki läpiajoja jopa pienellä riskillä, ja saikin kaverin useamman kerran nokikkain Ville Kivimäen kanssa, mutta Ville veti pidemmän korren joka kerta. Erän ainoa maali ei tullut läpiajosta, vaan kahdella kahta vastaan -hyökkäyksestä jonka vierasjoukkueen pelaaja päätti tarkalla rannelaukauksella etunurkkaan.

Toisessa erässä Jähi tuli tasoihin Tuomas Männistön maalilla. Maalia edelsi pitkä pyöritys jota Pingviinit eivät saaneet millään purettua, ja lopulta Tuomas napautti kiekon etukulmasta sisään. Syötöt maaliin Matias Jääskeläiselle ja Jarno Laitiselle. Jähillä oli toisessa erässä paljon hyviä paikkoja tehdä lisämaaleja, kun mm. Villet Välimäki ja Kuusinen kolisuttelivat tolppia. Kotijoukkueen ongelma-alue, ylivoima, kostautui tälläkin kertaa. Liekö Pingviinit skoutanneet tämän ja ottivat tahallaan jäähyjä, en tiedä, mutta lopputuloksena taas kerran nöyryyttävä alivoimamaali. Jähin ylivoima on siinä mielessä samaa tasoa Donald Trumpin kampauksen kanssa - molemmille pitäisi tehdä jotain - mutta ainakaan Jähin ylivoiman tapauksessa se mitä pitäisi tehdä ei ole ihan yksinkertainen asia. Mutta tämä toki on valmennuksen asia pohtia, ja siitä heille maksetaan. Erälukemat siis 1-1 ja pelitilanne 1-2 ennen viimeistä erää.

Erätauolla vakuuttavan parran kasvattanut valmentaja Niemenmaa piiskasi joukkuetta verbaalisesti, yrittäen saada vanhoihin ja vähän nuorempiinkin miehiin vähän tulta ja tappuraa. Valitettavasti tällä kertaa Jähi oli kolmannessa erässä kumman haluton ja aseeton. Pingviinit iski erän alkuun läpiajosta 1-3 -maalin, jonka jälkeen molemmat joukkueet istuivat useaan otteeseen jäähyaitiossa. Jäähyjen aikana maalia ei syntynyt, mutta jo ratkaisevalta tuntunut osuma 1-4:ään syntyi pian niiden jälkeen. Jähi pääsi vielä lopussa ylivoimalle, jonka aikana kakkosketju iski taas, maalintekijänä jälleen Tuomas Männistö, ja syöttäjinä Jääskeläinen ja Laitinen. Peliä oli tämän jälkeen vielä reilut kaksi minuuttia jäljellä, mutta minkäänlaista kiriä kotijoukkue ei enää saanut aikaiseksi. Pingviinit pelasi viimeiset minuutit fiksusti pois ja näin täydet pisteet matkasivat Pirkkalaan.

Ville Kivimäki piti Jähin numerollisesti pelissä näinkin hyvin mukana, mutta muu joukkue kakkoskenttää lukuunottamatta ei oikein apuja maalivahdille tarjonnut. Jähi jatkaa seuraavaksi tutussa Kaukajärven kotihallissa, kun vastaan asettuu lauantaina AHK.