Viime aikoina JäHi on tulosten valossa pelannut erinomaisesti, jatkosarjassa joukkue ei ole vielä kärsinyt yhtään tappiota. Samaan aikaan kuitenkin sairastuvalla on ollut ruuhkaa, kun lähes jokaisessa pelissä joku pelaajista on loukkaantunut. JäHin GM Ville Kivimäki ei kuitenkaan jäänyt pyörittelemään peukaloitaan ja voivottelemaan tilanteen kurjuutta, vaan teki massiivisen liikkeen pelaajamarkkinoilla ja houkutteli joukkueen monivuotisen valmentajan ja pisterohmun, Sami Niemenmaan, takaisin JäHin riveihin. Sami oli mukana jo torstain treeneissä ja pelasi kauden avausottelunsa lauantaina Kangasalan ylpeyttä, KaVoa, vastaan. Mies istutettiin heti tuloksentekijäksi Juho Pohjoismäen ja Matias Jääskeläisen väliin. Urheilun raadollisuus kulminoitui Petri Niemen kohtaloon, joka siirrettiin Samin tieltä takaisin puolustajan tontille. Petri oli vielä Sami Niemenmaan sopimuksesta kuultuaan varma, ettei joukkueen yhtä parhaista maalintekijöistä voi sivuuttaa tulokkaan tieltä, mutta toisin kävi. Voin kyllä lohduttaa Petriä, en usko että kyseessä oli epäluottamuslause, vaan JäHin valmennusjohdon looginen ja Big Dataan pohjautuva päätös, jolla yksinkertaisesti maksimoitiin paras mahdollinen tulos lauantaina: Sami Niemenmaa on erinomainen sentteri, ja Petri Niemi kivenkova puolustaja, voiko lopputuloksena tästä yhtälöstä olla mitään muuta kuin riemuvoitto? JäHin valmennusjohdosta voi olla montaa mieltä, mutta ei siellä tyhmiä olla.

Lauantain KaVo-otteluun saatiin jalkeille tasan kolme ketjullista miehiä. Maalissa pelasi Tuomas Kantola, jolle pelissä oli varmasti muita henkilökohtaisempi panos, koska Tuomas siirtyi juuri nimenomaan KaVosta JäHiin viime vuoden lopun kohusiirrossa. JäHi aloitti ottelun terävästi, ja siirtyi johtoon jo neljännellä minuutilla. Sami Niemenmaa pelasi kiekon oikeaan laitaan Juho Pohjoismäelle, joka teki bravuurinsa eli nopean rytminvaihdoksen ja jätti KaVon puolustajan jälkeensä nousten röyhkeästi maalille ujuttaen kiekkoa ohi KaVon maalivahdin. Tilanteessa takatolpalla oli luutimassa myös ketjun kolmas lenkki, Matias Jääskeläinen, joka kauhoi kiekon lopulta maaliin. Juho oli ilmeisesti eri mieltä maalintekijästä, mutta Matiaksen nimi pöytäkirjassa lukee, joten se jää myös viralliseksi totuudeksi. Sama ketju iski hieman erän puolivälin jälkeen uudestaan, kun Matti Kinnari pelasi kiekon parhaaseen laukaisusektoriin Juho Pohjoismäelle, jonka terävä rannekuti yllätti toistamiseen KaVon kassarin. JäHin maalilla Tuomas Kantola piti vastustajan pitkään nollilla erinomaisilla torjunnoillaan, mutta joutui lopulta erän toiseksi viimeisellä minuutilla antautumaan, kun vastustaja onnistui iskemään vastahyökkäyksestä 2-1 -kavennuksen. Ensimmäinen erä oli mielestäni pääosin JäHin hallussa, mutta joukkueen perisynti, yltiöpäinen hyökkääminen, avasi taas vastustajalle useita hyviä paikkoja vastaiskuille.

Toisen erän ensimmäisellä puoliskolla JäHi näytti jo karkaavan vastustajaltaan, kun joukkue iski nopeaan tahtiin kolme maalia. Ensimmäinen maaleista oli varsinainen namupala: Matias Jääskeläinen toi kiekon hyökkäysalueelle ja pelasi tarkalla syötöllä kiekon toiseen laitaan Juho Pohjoismäelle. Juho näytti jo virittelevän kuuluisaa rannekutiaan, mutta antoikin nappisyötön takatolpalle hiipineelle Sami Niemenmaalle, jolla oli suhteellisen helppo työ tyrkätä kiekko maaliin. En usko että olin ainoa jolle tuli mieleen sirppi ja vasara, sen verran kauniin kliinisesti kiekko tilanteessa liikkui. Pari minuuttia tästä ja JäHin tehoketju iski jälleen. Tällä kertaa Oliver Schärer katkaisi vastustajan avauksen KaVon puolustusalueella, otti tyhjät pois ja nosti kiekon hallitusti rystyllä maalin kattoon. JäHin voitto näytti varmasti satunnaiselle tarkkailijalle vääjäämättömältä, kun Joose Kreutzer viimeisteli 5-1 -maalin Jussi Nykäsen ja Heikki Vaajasaaren esityöstä hieman ennen erän puoliväliä. JäHin pelaajatkin ilmeisesti uskoivat homman olevan jo selvää kauraa, sen verran heikosti loppuerä sujui KaVon iskiessä kaksi ylivoimamaalia ja yhden tasakentällisin. Näin ollen JäHin 5-1 -johtoaseman sijaan toiselle erätauolle mentiin lukemissa 5-4. Erätauolla Tuomas Kantola yritti parhaansa mukaan ruoskia joukkuetta parempaan suoritukseen, ja valitettava totuus kyllä oli että toisen erän jälkimmäisen puoliskon esityksillä voitosta ei olisi tarvinnut edes haaveilla.

Tuomaksen ruoskinnalla näytti olevan toivottu vaikutus, JäHi nimittäin iski taas kolmannen erän alkupuoliskolla pikatahtiin kolme maalia, hieman samaan tapaan kuin toisessa erässä. Kaksi ensimmäistä osumaa iski Kimmo Myllynen, ja kolmannen osuman Juho Pohjoismäki. Kimmon ensimmäinen maali oli hieno yksilösuoritus, jossa mies polki läpi koko kentän harhauttaen lopulta vastustajan maalivahdinkin jään pintaan, jonka jälkeen viimeistely oli enää muodollisuus. Toisessa maalissa Jouni Anttila pelasi kiekon Harri Saariselle, joka harhautti kaksi vastustajaa ja maalivahdinkin, kiekon kuitenkin jäädessä maaliviivalle, josta Kimmo Myllysellä oli helppo työ viimeistellä. Juhon illan toinen maali tuli hyvin samankaltaisesta tilanteesta kuin JäHin illan ensimmäinen maali: Matias Jääskeläinen antoi keskialueella terävän syötön Juholle oikeaan laitaan, Juho teki nopean rytminvaihdoksen nousten maalille ja ujuttaen kiekon verkkoon. Juho ja Kimmo eivät useinkaan näe niin sanotusti "silmästä silmään" kun keskustelevat jääkiekosta, mutta lauantain perusteella molemmat osaavat laittaa limppua pussiin tarpeen niin vaatiessa.

JäHillä oli taas turvallisen tuntuinen neljän maalin johto, kun peliaikaa oli jäljellä enää reilut kaksitoista minuuttia. KaVo ei kuitenkaan luovuttanut, vaan otti pelin hallintaansa hyvin samalla tavalla kuin toisenkin erän jälkimmäisellä puoliskolla: vierasjoukkue iski kaksi kavennusosumaa tasakentällisin, joista jälkimmäinen tosin tuli juuri JäHin jäähyn päättymisen jälkeen. JäHin neljän maalin johto oli kutistunut nopeasti kahteen maaliin ja joukkueen vaihtopenkillä näkyikin lievästi huolestuneita ilmeitä. Entisenä päävalmentaja Sami Niemenmaa ei jäänyt toimettomaksi, vaan ohjeisti minua ennen viimeistä vaihtoani tyyliin "enää ei tarvitse tehdä maaleja, pysy alempana ja varmistele johtoasema". Olen kuitenkin Samin kanssa kiekkoilullisesti eri sukupolvea, joten olin luonnollisesti siinäkin vaihdossa hyökkäyksen kärkenä. Sami edustaa nimittäin sukupolvea joka uskoo siihen, että koko viisikko sekä puolustaa että hyökkää, kun sen sijaan minun koulutukseni mukaan hyökkääjät hyökkäävät ja puolustajat puolustavat. En tiedä kumpi sukupolvi on oikeassa, sen arvioinnin jätän jälkipolville. KaVo sai lopussa vielä massiivisen paineen JäHin alueelle, mutta Tuomas Kantolan torjunnat ja ehkä osin onnikin estivät lisäosumat. Näin ollen JäHin jatkosarjan tuloksellisesti erinomaiset otteet jatkuivat 8-6 -voitolla.

En tiedä teistä muista, mutta mielestäni Sami Niemenmaan paluu joukkueen riveihin teki JäHille hyvää. Sami on pelaajatyyppinä sellainen joita JäHissä ei nykyrosterissa ole liikaa, eli erittäin liikkuva, hyvin kiekkoa suojaava, ja pelintekoon kykenevä keskushyökkääjä. Oli miten oli, voittopelin jälkeen on aina helpompi lähteä valmistautumaan tuleviin peleihin. Ennen Koulukadulla pelattavaa Talviklassikkoa JäHi matkustaa vielä tämän viikon sunnuntaina Keuruulle, jossa vastassa on KeuPa HT II.