Syöttövarjoja ja Hällin pimennystä

JäHillä oli menneenä viikonloppuna kaksi peliä, lauantaina vastassa oli AHK ja sunnuntaina HC Nokia. JäHi oli molemmissa peleissä muutaman askeleen vastustajaansa jäljessä, tuloksena selkeät tappiot ja nolla pistettä plakkariin.

Viikonlopun avauspeli oli Kaukajärvellä pelattu vierasottelu AHKta vastaan. AHK on ollut JäHille lähes ylitsekäymätön vastus, joukkueiden kesken pelatuista otteluista JäHi on onnistunut voittamaan vain yhden. JäHin valmennusjohto ei koostu simpletoneista, joten syytä heikkoon menestykseen oli selvitetty perin juurin. Kaikki käytössä ollut tieto johti yhteen ja ainoaan johtopäätökseen: AHKn puolustajajärkäle Tommi Vastamäki oli pimennettävä. Tommiahan on historian saatossa analysoitu jopa tietokoneavusteisesti, eli miehen vaarallisuus on ollut tiedossa jo pitkään. Saamieni tietojen mukaan JäHin valmennusjohdolla oli tuoretta tietoa AHKn syöttökombinatoriikasta, ja myös se osoitti selvästi AHKn pelin virtauksen kulkevan pitkälti Tommi Vastamäen lavan kautta. Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen, koska JäHin valmennusjohto oli löytänyt lääkkeet Tommin pimentämiseksi. Kivikasvoinen joukkue kuunteli tarkkaavaisena päävalmentaja Sami Niemenmaata, jonka fläppitaululle piirtämät kuviot olivat vähintään neron käsialaa. Kesken session tuli kuitenkin tieto, että Tommi Vastamäki ei pelaa. AHKn sisäpiirin syväkurkun mukaan Tommi oli saanut itsensä intensiivisillä syväkyykkytreeneillä ylikuntoon. Tunnelma kopissa rentoutui välittömästi, kivestä veistetyt kasvot pehmenivät ja hymy puhkesi monen kasvoille kuin kevään ensimmäinen kukka. Voitto olisi nyt lähes varma.

Tommi ylikunnossa
Tommi Vastamäki kärsii ylikunnosta

Ensimmäisen erä osoitti kuitenkin kiistatta sen, että AHK on ilman Tommi Vastamäkeäkin varteenotettava vastus, peli oli nimittäin kotijoukkueelle reilussa seitsemässä minuutissa jo 3-0. Vastoin yleistä käsitystä myös JäHissä tehdään virheitä, ja nyt otteluun valmistautuminen oli mennyt pahasti pieleen. Erän loppuosa oli jo tasaisempaa, mutta tulostaululle JäHi ei hyvistä tilanteista huolimatta päässyt. Erän puhutuin tilanne oli ykkösketjussa Juho Pohjoismäkeä tuuranneen Heikki Vaajasaaren toiminta tilanteessa, jossa sekä Sami Niemenmaa että Ville Kuusinen olivat karkaamassa läpisyöksyyn. Heikin syöttö paukahti kuitenkin laidan kautta pitkäksi. Villen ja Samin kysyttyä tilanteesta Heikki selitti molempien olleen syöttövarjossa. Kävi ilmi, että Heikin mukaan sekä Sami että Ville olivat AHKn pelaajan takana, eli syöttövarjossa, jolloin Heikillä ei ollut mitään mahdollisuutta syöttää kiekkoa lapaan. Ville ja Sami eivät olleet samaa mieltä, mutta se ei silti välttämättä tarkoita sitä että Heikki olisi ollut väärässä. Jokainen meistä katsoo maailmaa vähän erilaisesta kulmasta, ja uskon että Heikin silmissä syöttövarjo oli todellinen ilmiö.

Heikki ja syöttövarjot
Lauantaina syöttövarjo oli Heikille todellisuutta

Loput kaksi erää lauantaina mentiin maalien suhteen tasatahtia, kun molemmat joukkueet onnistuivat viimeistelyssä vielä kahdesti. JäHin maaleista molemmista vastasi Jarno Laitinen. Ensimmäinen tuli hyökkäyssinisellä tapahtuneen kiekonriiston seurauksena, ja toinen ottelun loppuhetkillä ylivoimapelissä. AHK saattoi kolmen maalin johtoon päästyään vähän nostaa jalkaa kaasulta ja keskittyi vain pitämään JäHin poissa paraatipaikoilta. Näin JäHille jälleen yksi karvas tappio AHKta vastaan, nyt lukemin 2-5. Mietiskelin ottelun jälkeen ääneen, että onko JäHillä kenties jotain henkisen puolen ongelmia AHKta vastaan pelatuissa peleissä, kun aina hävitään. Tuomas Pärssinen totesi raadollisen rehelliseen tyyliinsä: "No, on ne kyllä parempiakin.".

Masentavan lauantain jälkeen sunnuntaina oli vastassa HC Nokia. Jos AHKn Tommi Vastamäen vaarallisuus oli tiedossa, niin samoin HC Nokian Heikki Hälli tiedettiin joukkueen vaarallisimmaksi yksilöksi. Mietiskelin ääneen ennen peliä, että jos Hälli päästetään tekemään korkeintaan kaksi maalia, niin meillä on mahdollisuus voittoon. No, Hälli teki tehot 2+2, mutta kovin lähellä voittoa JäHi ei sunnuntainakaan ollut. Hällin lisäksi HC Nokialta löytyi sen verran muutakin taitoa, että loppunumerot 2-7 eivät jätä jossitteluille varaa. JäHistä maalinteossa kunnostautuivat vain puolustajat, kun ensimmäisen osuman iski Tuomas Pärssinen ja toisen Matti Kinnari. Kauniita maaleja molemmat, siitä ei liene kukaan eri mieltä. Olen melko varma, että siinä vaiheessa kun jääkiekossa aletaan jakamaan tyylipisteitä, niin JäHin voittoprosentti kasvaa ropisten. Toisaalta kuten tämäkin raportti osoittaa, olen erittäin usein väärässä joten edellisen lauseen voinee jättää omaan arvoonsa.

Katastrofaalisen härkäviikonlopun jälkeen JäHi matkustaa tulevana viikonloppuna vähän kauemmaksi pelaamaan, kun sunnuntaina otellaan Hämeenkyrössä Hokkarien kakkosjoukkuetta vastaan. Vaikea uskoa että JäHin pelitaso voisi enää viime viikonlopusta laskea, mutta kuten aina, kaikki on mahdollista. Toiveissa kuitenkin parempi peliesitys ja täydet pisteet.