Kuilun partaalla, vaan ei vielä montussa

Jähin tavoite sijoittua kevään sarjassa kahden parhaan joukkoon koki pahan takaiskun toissa viikolla. Ilman ykkösvalmentajaansa otteluun joutunut Jähi taaperteli Ylöjärvellä MHT:tä vastaan kitkerän 8-6 tappion, joka merkitsi sitä, että kärkisijojen saavuttaminen olisi jo peräti epätodennäköistä.

Seuraavassa ottelussaan Jähi kuitenkin näytti taas yllättäviä jääkiekkojoukkueen kaltaisia elkeitä peittoamalla kärkisijalla keikkuneen Pingviinit2:n näytöslukemin 8-1. Tämä toi vielä pienen pilkahduksen Jähin sysimustaan tunneliin. Onko se sitten se juna, vai kenties vain sihisevä sytytyslanka?

Turmiollisessa MHT-ottelussa Jähin Tieto Toimistolla Ä(JTT) ei ollut paikalla lainkaan reportteria, joten normaalista poiketen olemme sen pelin suhteen täysin huhupuheiden varassa. Tilastojen mukaan ainut ottelussa edes vähän yrittänyt vireäpaitainen, oli Jähin pistekunkku Sami Niemenmaa, joka hattutempullaan vastasi puolesta Jähin kuudesta osumasta. Tavoitimme miehen kaukalon laidalta seuraamasta Tapparan taitoluistelijoiden harjoituksia.

Speedy: Niin Sami. Otitte 8-6 kuokkaan ratkaisevassa ottelussa MHT:tä vastaan. Mites nyt näin?
Niemenmaa: Niin, me oltiin ilman valmentajamme rajatonta viisautta ja peliälyä ottelussa ihan hukassa.
Speedy: Jähin peli kaatui siis valmentajan poissaoloon?
Niemenmaa: Käytännössä näin. Keikuttiin päätöserään asti mukana pelissä, mutta sitten kun olisi pitänyt tehdä ne nerokkaat peliliikkeet ottelun voittamiseksi, niin niin me oltiin ihan hukassa. Me ollaan täysin valmentaja Väisäsen nerouden varassa. Nyt meillä ei ollut mitään.
Speedy Niin, teillä oli lopussa 2 miehen ylivoima melkein 2 minuutin ajan. Otitte maalivahdin pois ja pelasitte 6 vastaan 3. Silti verkko pölisi omassa päässä?
Niemenmaa: Näin kävi. Väärä taktiikka ja väärä kokoonpano. Ei me keksitty parempaa.
Speedy: Missäs valmentaja sitten luurasi, kun ei pelissä ollut?
Niemenmaa: Kuulemma esikoisensa ristiäisissä. Moni täällä oli kyllä sitä mieltä, koutsin olis silti pitänyt tulla peliin. Enpä tiedä. Onhan siellä toisaalta ne kummit sitä varten, että mihin sitä isää siellä tarvitaan. Vitsi vitsi…

Nipa ratkaisee

Seuraavana vuorossa oli kotiottelu oli sarjajohtaja Pingviinejä vastaan. Valmentaja oli saatu palautettua ruotuun ja otteet paranivat heti dekaadilla. Osa paikalla olleista ilkeistä kielistä tosin alleviivasi myös muutaman MHT-pelissä mukana olleen vanhan parran poisjäännin positiivista vaikutusta. ”Kävyt (Topi ja Jäpi) lienee pelannut parhaat pelinsä joskus 80-luvulla”, kuulin jonkun sivaltaneen…

Niin tai näin, mutta Pinkkarit-ottelun ehdoton hahmo oli hyökkääjän tontille komennuksen saanut Pingviinikasvatti Petri ”Nipa” Niemi. Myös Erno Koivumäki pelasi maalilla kauden parasta peliään päästäessään taakseen vain yhden mustan. Ottelua varten kasattu ”Mustanaamio”-kentällinen Niemi-Tuomisto-Väisänen ratkaisi pelin jo avauserässä. Ensin Antti Tuomisto karkasi Niemen syötöstä läpiajoon ja korkkasi komealla viimeistelyllään ottelun maalisarakkeen jo pelin toisella minuutilla. Paria minuuttia myöhemmin Niemen kylmän rauhallinen viimeistely 2-1 hyökkäysen päätteeksi vei Jähin jo 2-0 johtoon. Tuo osuma oli myös pelin voittomaali.

Kahden maalin johto viimein vapautti myös Niemenmaa-Männistö-Laiho -kentällisen otteita. Kädet jäässä ja hartiat takalukossa kahlannut jarrukentällinen vei Männistön viimeistelyllä Jähin jo kolmen maalin karkumatkalle. Erän komein suoritus oli kuitenkin P. Niemen jäätävä niskanikamaharhautus. Niks-naks, kiekko längistä ja kas Nipa oli kasvotusten maalivahdin kanssa. Valitettavasti Nipan laukaus ei ollut harhautuksen veroinen ja suoritus jäi kruunaamatta maalin muodossa. Pingviinien murrettua Ernon nollapelin ajassa 27:53 lähdettiin päätöserään Jähin 3-1 johtolukemista.

Speedy: Hienoa Nipa! Parasta peliä mitä sinulta olen nähnyt vuosiin.
Niemi: Totta. Kiitoksia. Jotenkin vaan osui tankkaus kohdilleen ja sitten pääsin vielä hyökkään aivan unelmakentälliseen.
Speedy: Niin. Osuit ylämummoon jo pelin ensimmäisessä erässä. Sen jälkeen avautui vielä muutava mojova tilaisuus lisämaaleihin, mutta ilman tulosta. Alkoiko onnistuminen jännittää?
Niemi: Kyllä. Totesinkin pelin jälkeen, että tuon parempaa tilaisuutta hattutemppuun minulle ei avaudu enää koskaan.
Speedy: Niin, siinähän olisi pitänyt osua enää kahdesti.
Niemi: Aivan, mutta se on vähemmän kuin kolme. Ja paikkoja kyllä oli.
Speedy: Kannamme tätä huippuhetkeä kuitenkin muistoissamme pitkään!
Niemi: Niin tehdään!

Kolmas erä oli Jähin näytöstä, pääasiassa Tuomas Männistön sekä HiHo-tulokas Arto J. Mannisen toimesta. Omaan kapasiteettiinsa nähden huimaan menoon kiihdyttänyt Männistö iski päätös erässä kahdesti, joista ensimmäinen – yllätys yllätys – onnistuneesta rangaistuslaukauksesta. Viimeminuutin ylämummokuti täydensi miehen hattutempun ja yllätti Männistön itsensä siinä missä kaikki muutkin. Manninen puolestaan saalisti päätöserässä tehot 1+2. Mainittavaa on myös Henri ”teho” Luhtalan kauden toinen osuma 5-3 ylivoimalla.

Valoa tunnelissa – juna vaiko sytytyslanka?

Jähin murskavoitto sekä kierroksen muut yllättävät tulokset takasivat lopulta sen, että teoriassa Jähillä on edelleen hiuksen ohut mahdollisuus yltää sarjassa kakkoseksi. Siihen sisältyy kuitenkin niin paljon jossia, ettei tuota kannata tässä lähteä spekuloimaan. Jahka Jähi nyt hoitaa itselleen pisteet päätösottelusta Akaata vastaan, niin sitten voidaan spekuloida lisää…

Viimeinen koitos

JäHin kauden päätösottelu pelataan homeen koristamalla kotiareenalla Kaukajärvellä lauantaina 20.3. klo 19.45 alkaen. Vastassa on Akaan Kiekko ja panoksena siis edelleen mahdollisuus sarjan kakkossijaan – ja sitä myötä paikka ylemmässä sarjassa syksyllä 2010. Grilli on auki ja kokoonpanossa mm. legendaarinen Rosvosektori. Tulkaa paikalle.

Speedy Gonzalez, toimittaja JTT -