Kiekkoilija tukevalle kiekkoilijalle lupus

"Onpa jätkä lihonu!" - Miesten saunailloissa naljaillaan.

#guilty #himtoo #pearshaped #centerofmass

Pakko kai se on myöntää - olen syyllinen. On mahdollista, että olen epähuomiossa saattanut käyttäytyä saunailloissa epäsopimattomasti pulleampia joukkuetovereitani kohtaan. Voin puolustella käytöstäni vain yhdellä ainoalla tavalla: olin nuori ja humalassa, enkä ymmärtänyt että puheeni saattaisivat loukata sitä haavoittuvaista olentoa, joka on päästänyt itsensä leventymään syvyyssuunnassa hieman keskimääräistä enemmän.

Toisena ainoana puolustuksenani minulla on esittää vain se fakta, että vuosituhannen vaihteen tienoilla maailma oli kovin toisen näköinen ja keskivartalolihavan alasarjakiekkoilijan rehevien muotojen leikkimielinen arvostelu oli sosiaalisesti, moraalisesti ja kansanterveydellisesti hyväksyttävää käytöstä. Ja ajoittain jopa hauskaa. O tempora, o mores!

Luettuani edellä mainitun Ylen artikkelin tajuan kuitenkin nyt, että tarvitsen apua. Tarkoituksenani on siis hakeutua korkeintaan viikon kestävään intensiiviseen terapiaan, jossa näennäisesti oikaistaan tämä minulle täysin ominainen, vinoutunut luonteenpiirre. Tulen myös varmistamaan, että kukaan ei vastaisuudessa saa tietää, kun käytökseni kohun laannuttua vääjäämättä palaa vanhoille raiteilleen - ehkä jo seuraavassa saunaillassa.

Haluaisin tässä kuitenkin käyttää tämän ainutlaatuisen tilaisuuteni esittää mitä vilpittömin anteeksipyyntöni kaikille niille pullukoille, jotka ovat kokeneet vitsailuni loukkaavana. Lupaan yrittää käyttää parempia kiertoilmaisuja vastaisuudessa. Käyn tietysti myös vielä seuraavalla saunalla henkilökohtaisesti keskustelemassa asianosaisten kanssa, jottei kenellekään jää epäselväksi ketä pidän ylipainoisena.

****

Väittäisin, että moni kolmosdivarijoukkue painii saman painavan ongelman kanssa kuin JäHi ja tämä aiheuttaa vakavan uhan paitsi pelisuorituksille, myös peliuran jälkeiselle elämälle. Kakkostyypin diabetes ei suinkaan ole harvinainen vieras ex-kiekkoilijan joulupöydässä.

Jos aktiiviuran aikana peluri juuri ja juuri mahtuukin vielä paremmin pöydän alla makaamaan kuin seisomaan, niin hyvin nopeasti peliuran jälkeen tilanne voikin olla jo täysin päinvastainen. Ei tarvitse olla oikean puolen puolustaja ymmärtääkseen, että ilman paitaa JäHi-kalenterissa esiintyneet atleetit ovat poikkeusyksilöitä - gotleteilla oli tiukasti XXXL-kokoiset housut ja paidat päällänsä. Kaiken maailman timokomut ovat kaukana raadollisesta todellisuudesta.

WA0015_mod.jpg    WA0003_mod.jpg

Ennen...                                                                    ....ja jälkeen.

Näin onneton voi tilanne olla jo 6 kuukautta aktiiviuran päättymisen jälkeen. Jaakkima (nimi muutettu) asuu epäonnekseen alle hinkuyskäisen raahustusmatkan päässä kebab-pizzeriasta, siipiravintolasta ja kahdesta gastropubista.

Kolmantena ja viimeisenä ainoana puolustuksenani haluaisin vielä mainita sen, että tähän valitettavaan kalabaliikkiin ei olisi koskaan ajauduttu, mikäli tarjolla ei olisi ollut niin paljon houkutuksia. Silloin kun henkilö on luonteeltaan tällainen säälimätön laardivitsien saalistaja kuin minä, on saunailloissa helppoa saalista tarjolla kilokaupalla. Ei ole ollenkaan harvinaista, että lauteilla istuu ympärilläni useampikin 0,1 tonnin luokkaan kasvanut  uros kerrallaan, ja että kattosaunalle vievän hissin ohjeellisia henkilömääräsuosituksia tulisi kerrankin tulkita absoluuttisina maksimeina. Tosiasioista ei voi kiistellä, vaikka ymmärrän kyllä toki jokaisen itsemääräämisoikeuden omaan kehoonsa ja kunnioitan sitä ehdottomasti.

****

Tänä vuonna alkukauden viralliset JäHi-mittaukset (pituus, paino, rasvaprosentti) jäivät valitettavasti tekemättä, mutta visuaaliselta perstuntumalta uskaltaisin väittää, etteivät JäHin bruttorekisteritonnit ainakaan laskusuunnassa ole. Se, mikä on hyvä asia laivanvarustajan näkökulmasta, ei välttämättä ole hyvä asia jääkiekkojoukkueen valmentajan näkökulmasta. Jos olet kuulolla, Joulupukki, niin tuothan pelkästään pystyraidallisia vaatekappaleita joka pelurille tänä jouluna.

Lopetan tarinani vielä asianmukaiseen loppukevennykseen, eli aiheeseen sopivaan muunnelmaan "äitisi on niin lihava" -vitsistä:

"Kun keskiverto jähiläinen makaa rannalla ottamassa aurinkoa, niin ainaisena vaarana on, että Greenpeace tulee ja työntää sen takaisin mereen."