Kausikertomus 2014 - 2015

Ensi kauteen JälkiHiki-Hockey tulee jälleen tutulla ja turvallisella "entistä kovemmalla" otteella

Jälleen kerran, näihin samoihin lupauksiin päättyi viime vuoden kausikertomus ja jälleen kerran uusi kausikertomus alkaa samoilla sävelillä. Elokuun alussa oli taas lupa odottaa, että Sentterin ovista astelee yksi toisensa jälkeen kivikovassa kunnossa olevia jäHiläisiä! Siihen kun on vuosien saatossa jo päässyt tottumaan.

JälkiHiki-Hockey ry aloitti syksyllä 2014 13. toimikautensa ja samalla oli kyseessä siis 13. kausi jääkiekkoa luvassa. Jälleen kerran JäHin organisaatio oli ollut lomalla aina helmikuun lopusta elokuun alkuun. Jäiden alkaessa huomattiinkin, ettei rosteri ole itsestään täydentynyt vaan jotain tarttis tehdä... Temput on kuitenkin JäHin johdolla aina olleet hallussa, ja niin nytkin laadittiin ilmoitus alasarjakiekkoilijoiden keltaiseen pörssiin ja ristittiin kädet siinä toivossa, että joku hölmö soittaisi. Ja soittihan niitä useampikin. Kaukaisimmat yhteydenotot tulivat Latviasta, mutta JäHi tyytyi tällä kertaa vahvistuksiin Virroilta, Suolahdelta, Lempäälästä ja Eurajoelta. JäHi on tunnettu kasvattajaseura ja seuran imagoon sopiikin erinomaisesti pienten kylien kasvatit, joita kärsivällisesti kasvatetaan kohti divarijyräloukkua, eli tilannetta, jossa pelaaja huomaa ettei enää muuallekaan mahdu ja JäHissä vastuut kasvaa kuin Suomella Kreikka-casessa. Vaihtoehtoina on silloin lopettaa tai tyytyä pelaamaan JäHissä ja moni tässä pakkotilanteessa valitsee poissaolon kotoa ja koppielämän. Tämä tilanne mielessä JäHin johto otti hymyssä suin nimiä paperiin uusilta pelaajilta.

Joukkueen kokoonpano

Joukkueen kokoonpano eli edellisen kauden päätteeksi JäHimäisen niukasti. Vahvuudesta poistui muutamia pelaajiaa, jotka korvattiin lähes yksi yhteen Ville Välimäellä, Valtteri Vainiolla ja Mikko Tuomolalla sekä Juho Pohjoismäellä. Uudet tulokkaat olivat pääsääntöisesti nuoria ja urheilullisia, mutta usko näiden kavereiden urheilullisen tason laskuun on JäHissä vakaa. Muualla puhutaan toisen kauden kirouksesta, JäHissä toisen kauden lihomisesta. Osa rookieista tosin lihoi jo syyskaudella, joten hyvällä tiellä ollaan.

Suurin menetys JäHissä edelliseen kauteen oli legendan, Petri Väisäsen uran päättyminen. Pelaajavalmentajana aiemmin tunnettu Vähy joutui jättäämään kentät upean 200 JäHissä pelatun ottelun jälkeen kauden 2013-2014 päätteeksi. Vaikka Vähy siirtyikin vielä joukkueen valmennusjohtoon nahkatakki päällä, oli pukukopissa silti iso tyhjiö kauden alkaessa. Kauden aikana JäHi kunniottikin Vähyn mittavaa divariuraa jäädyttämällä pelipaidan numero 17 Sentterin seinälle. JäHi kiittää vielä kerran Vähyä organisaation eteen tehdystä työstä!

Kiekko jäähän syyskuussa

Taas kerran kausi alkoi monelle pelaajalle 10 kiloa liian aikaisin. JäHi kritisoikin tässä yhteydessä voimakkaasti jääkiekkoliiton tapaa organisoida alasarjoja. Syyskuun toisena viikonloppuna alkava syyskausi on ehdottomasti liian aikaisin, ja moni pelaaja saapuukin ensimmäiseen peliin lähes suoraan juhannussaunasta. Varsinkin, kun alkusarja sätkitään läpi kahdessa kuukaudessa, on puolet kaudesta pelattu kun moni totuttelee vielä kiekkomailaan golf-tikun jäljiltä.

JäHi aloittikin kauden viiden ottelun jaksolla, joista tarttui mukaan vain yksi voitto. Monessa organisaatiossa paniikkinappi olisi mennyt jo pöydän kulmasta läpi, mutta ei JäHissä. Vaikka jääkiekkoliittokin kyseli jo varovasti, että mahtaako JäHi vielä olla halukas ylempään jatkosarjaan pyytämällä anomusta ko. sarjaan pääsemiseksi, tiedettiin JäHissä asiat paremmin. JäHi oli valmis kun lokakuu rupesi kääntymään marraskuuksi. Siis aikana, jolloin kolmosdivari pelaaja ylipäätänsä edes tajuaa sarjan olevan jo käynnissä. Otollinen aika tuottikin kolme voittoa kolmesta pelistä ja anomukset ylempään sarjaan pääsemiseksi voitiin työntää samaan kassakaappiin Urpilaisen vakuuksien kanssa. JäHi oli saavuttanut paikkansa ylemmässä sarjassa urheilemalla.

Panokseton jatkosarja ei sovi JäHille

Jatkosarja oli JäHille alusta loppuun tuskainen. 14 peliä tuotti ainoastaan kolme voittoa ja yhden tasapelin. Pelin taso ailahteli laidasta laitaan ja useampikin peli lipsautettiin käsistä vaikka voitto olisi ollut tarjolla. Toisaalta, jatkosarjassa pelataan ainoastaan karsintapaikasta ylempiin sarjoihin ja sehän ei JäHille juuri sovi. Joukkueen fanit Thaimaata ja Brasiliaa asti tietävät, että nykyinen rosteri pitäisi räjäyttää maata kirtävälle radalle, mikäli ylempiä sarjatasoja haviteltaisiin. Tällöin menetettäisiin puolestaan suuri osa JäHin ytimestä eikä seura ole tähän valmis. Niinpä joukkue rullaa ympäri Pirkanmaata ja Keski-Suomea inva-merkityillä busseilla ja uskottelee, että touhussa on jotain järkeä, ilman paineita noususta. Paineeton taivallus läpi pimeän talven päättyi tällä kertaa toiseksi viimeiseen tilaan 8 joukkueen sarjassa.

Talviklassikko vol 4.

Vaikka JäHi ei aina jyllää sarjataulukon kärkisijoilla, pärjää se erinomaiseti tapahtumien järjestämisessä. Tälläkin kertaa kausi huipentui talviklassikkoon Koulukadun tekojäällä. Vastassa oli edellisen vuoden tapaan AHK ja kun olympialaisten pronssipeliin oli aikaa tällä kertaa vielä kolme vuotta, oli yleisö löytänyt paikalle mukavan runsain mitoin. Ennen pelin alkua JäHi kukitti Sami Järvensivun 100 pisteestä JäHi-paidassa. Kuriositeettina mainittakoon, että ennen peliä Samilla oli kasassa 99 pistettä, mutta organisaatio oli luottavainen Samin pisteen osalta. Toisin kävi, joten Sami on tätä nykyä seuralle kukkakimpun velkaa.

Itse ottelu oli tasainen ja ratkesi vasta kolmannessa er√§ss√§. Lopputulos oli AHK:n hyv√§ksi 4-2, mutta se ei juuri edes tappion k√§rsinytt√§ J√§Hi√§ masentanut. Olihan yksi kausi taas k√§rvistelty l√§pi ja edess√§ viel√§ illanistujaiset p√§√§sponsorin Irish Bar O¬īConnellssin tiloissa. J√§Hi kiitt√§√§ viel√§ kerran sek√§ AHK:ta ett√§ tapahtumaa j√§rjest√§m√§ss√§ olleita tahoja onnistuneesta illasta!

Yhteenveto kaudesta

Kausi oli kokonaisuudessaan kaikesta huolimatta onnistunut. Pelillisesti JäHi ei aina ollut tasollaan, mutta tarjoili faneilleen jälleen laadukasta ja vaihtelevaa kiekkoa. Pistepörssin kärjessä komeilivat tutut nimet. Timo Komu nakutti jälleen komeat tehot, vieden pörssin piikkipaikan pisteillä 16+13=29. Kakkoseksi pörssissä sijoittui rookie Juho Pohjoismäki. Huomion arvoista on kuitenkin tasaisuus pörssissä kun 13 pelaajaa ylitti 10 pisteen rajan.

Kausi päättyi perinteiseen päätösreissuun, joka tällä kaudella suuntautui Itämerelle. Putinin innostamana JäHi luopui tällä kertaa länsimaisesta Saksasta kohteena ja lähti sukellusvenejahtiin seilaamaan kohti Ruotsin aluevesiä. Reissu oli hyvinkin perinteinen ja kausi saatiin päätökseen perinteisin menoin. Mainittakoon, että kauden MVP-pelaajana palkittiin tällä kaudella erinomaisen kauden pelannut maalivahti Ville Kivimäki.

Kohti uutta kautta

Menneen kauden ja onnistuneen päätöksen jälkeen on JäHissä luotu jo katse tulevaan. JäHi on ollut poikkeuksellisen aktiivinen pelaajamarkkinoilla ja uusia pelaajasopimuksiakin on tehty. Nimet ovat pääsääntöisesti myös paperiessa, mutta paljastettakoon nimet vasta kauden kyynyksellä kun median huomio keskittyy taas kiekkoon.  Kesällä JäHi on nähty niin rullakiekkokaukaloissa kun puistofutiskentilläkin hiomassa kuntoa kohti seuraavaa kautta.

Suuret kiitokset kaikille joukkueen pelaajille, toimihenkilöille ja etenkin faneille, jotka kannustuksellaan avittivat JäHin useaan (?) maukkaseen voittoon!

Ensi kaudella nähdään jälleen entistäkin kovempi JälkiHiki-Hockey!

 

Tampereella 31.7.2015

 

 

Tuomas Männistö

Puheenjohtaja, JälkiHiki-Hockey ry