Kausikertomus 2009-2010

JälkiHiki-Hockeyn kausi 2009-2010 alkoi suurella mullistuksella. JäHin valmennusjohto päätti tehdä ennenkuulemattoman ratkaisun ja suoritti joukkueeseen kauan kaivatun vanhennusleikkauksen – suuri osa nuorista pelaajista siirrettiin syrjään, lähinnä Lempäälän suuntaan. Tällä toimenpiteellä toivottiin JäHiin palaavan vanhanajan taitokiekkoon, mutta kuinkas sitten kävikään…

Alku vaikutti lupaavalta. Uudet rookie-pelaajat vaikuttivat olevan ihan pelimiehiä ja vanhemmatkin pelaajat olivat tulossa kauteen hyvin levänneinä. Kiekko kulki jäällä ja tulosta syntyi, mutta vain harjoituksissa. Jalat valitettavasti olivat jääneet huomioimatta kesän harjoittelukaudella. Tämän johdosta JäHin taival vaikuttikin haastavalta, kun entisestään vahvistuneet kilpailijat luistelivat vastaan. Omiaan ongelmia lisäämään oli joukkueen runkopelaajien loukkaantumiset sekä siirtymiset sivuun JäHin toiminnasta.

Syyskauden kohokohdaksi muodostui vieraspelireissu Vääksyyn, jonne lähdettiin linja-autolla. Matkalla joukkue viritti taistelutahtoa ja tarvittavaa juonikkuutta katsomalla videolta Nikke Knattertonia ja käymällä läpi joukkueen pelikirjaa. Tämä siivittikin joukkueen hurjaan lentoon ja tuloksena oli syyskauden ensimmäinen (ja ainoa) voitto, lukemin 8-4.

Kurssi kuitenkin kääntyi nopeasti. Tasapeli Jakia vastaan oli vielä tyydyttävä tulos, mutta sitä seuraavat ottelut tuottivat vain tappioita. Niukat tappiot pahimmille kilpakumppaneille tiesivät sitä, että JäHi palasi pitkän ajan jälkeen 3-divisioonan alempaan hallisarjaan, josta se oli muutama vuosi aikaisemmin taistellut itsensä pois.

Kevätkausi pelattaisiin siis alemmassa hallisarjassa. Tämä oli suuri pettymys niin joukkueelle kuin joukkeen faneille. Herätelläkseen joukkueen, saunaillassa tehtiin ei-niin-yllättävä päätös – koko valmennusjohto erotettiin tehtävistään. Valitettavasti tässä vaiheessa hyvät ideat loppuivatkin ja sama kolmikko palkattiin takaisin samoihin tehtäviin. Tämä kuitenkin auttoi.

Kevätkauden ensimmäisessä ottelussa nieltiin vielä tappion karvasta kalkkia, mutta sitten alkoi peli kulkemaan. Ennalta ”vaikeaksi” arvioitu ottelu USiKi2:sta vastaan päättyi JäHin suurinumeroiseen 1-14 voittoon. Tämä voitto toi tarvittavan itseluottamuksen ja varmuuden pelaajien otteisiin ja voittoja alkoi ropisemaan kuin vanhaan hyvään aikaan.

Kuitenkin tasapeli MaKoa ja tappio MHT:ä vastaan asetti JäHin tiukkaan paikkaan ennen viimeisiä otteluita. Nousun varmistamiseksi JäHin tulisi sijoittua kahden parhaan joukkoon lohkossaan. Tämä ei ollut enää joukkueen omissa käsissä, koska JäHin pahimpien kilpailijoiden tulisi hävitä omat ottelunsa ja JäHin puolestaan tulisi voittaa loput ottelut. Sen hetkinen neljäs sija varmistaisi jatkon alemmassa sarjassa myös syksyllä.

Ottelu Pingviinit 2:sta vastaan olikin varmaan kauden parasta JäHiä. Vajaamiehisenä otteluun lähtenyt JäHi hallitsi tapahtumia ja sarjakärki oli ihmeissään. Kiekko liikkui mieheltä toiselle, syötöt napsuivat lapaan ja laukaukset lähtivät terävästi. Tiukka puolustuspeli ja onnistunut maalivahdinvalinta takasivat JäHille komean 8-1 voiton. Näin kauan siinä kesti ennen kuin JäHi muisti kuinka jääkiekkoa kuului pelata.

Viimeiseen otteluun JäHi lähti haastamaan Akaan Kiekkoa. Otteluun lisäväriä toi kuvausryhmä, joka ikuisti ottelun videolle jälkipolville ihailtavaksi. Ottelun alku olikin hermostunut ja kiekko kaivettiin omasta maalista pois muutamaan otteeseen. Kahden erän jälkeen ottelu 3-6 vierailevan Akaan hyväksi. Tämä ei kuitenkaan lannistanut joukkuetta, vaan viimeiseen erään luisteli taistelutahtoa puhkuva ryhmä. Nopeat maalit toivat ottelun tasoihin ja pian JäHi tuuletti jo johto-osumaansakin. Ottelu lopulta päättyi JäHin 9-7 voittoon ja joukkue pääsi juhlimaan ansaittua voittoa runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä.

Jännitettäväksi jäi enää vastustajien ottelut. Ennakkohuhut kertoivat, että odotettavissa olisi yllätyksiä ja tämän varaan JäHikin luotti. Kuitenkin pettymys oli suuri, kun tulokset viimein päivittyivät Jääkiekkoliiton netti-sivuille. JäHi lopullinen sijoitus lohkossaan oli kolmas ja syksyn ottelut alkaisivat ennakkotietojen perusteella 3-divisioonan alemmasta sarjasta. Joukkueen johto kuitenkin tulee käyttämään kaikki keinot, kuten uhkailun, kiristyksen, lahjonnan ja säälin, jotta JäHi pääsisi pelaamaan sille kuuluvalle sarjatasolle.

Kausi kaiken kaikkiaan oli tuloksellisesti pettymys, mutta otteissa nähtiin muutama lupaava ja toivoa herättävä pilkahdus. Joukkueen pelaajahankinnat niin syksyllä kuin ennen siirtoajan umpeutumista osoittautuivat onnistuneiksi. Valitettavat loukkaantumiset ja poissaolot kuitenkin verottivat iskukykyä, ettei JäHin todellista tasoa nähty kuin hetkittäin otteluissa.

Jokainen joukkueen pelaaja voi olla tyytyväinen omiin otteisiinsa. Niin sinäkin, joka päästit vastustajan helposti maalipaikkaan tai sinä, joka jätit torjumatta vastustajan laukauksen, vain koska se oli niin hieno tai sinä, joka satuit tekemään maalin, mutta valitettavasti väärään päähän.

Ensi kauteen JäHi tulee entistä kovempaa. Kesällä pelaajat tekevät kovasti töitä, jotta oltaisiin iskussa heti kauden alussa ja valmennusjohto on lupautunut päivittämään pelikirjansa viimeinkin 2000-luvulle. JäHin vetovoimaa kuvastaa se, että joukkueeseen on tarjolla paljon uusia pelureita ensi kauden pelipaikka mielessään. Tämä lupaa hyvää kautta 2010-2011 ajatellen.

Tampereella 17.4.2010,

Ricky Tourunen
puheenjohtaja,
JälkiHiki-Hockey ry