Pitkä tauko - näkyykö missään?

Globaali pandemia oli katkaissut kiekkokauden jo kolmatta kautta peräkkäin, mutta ensimmäistä kertaa korona-aikana kautta päästiin sulun jäljiltä vielä jatkamaan. Otteluohjelmaa muokattiin vielä viime hetkeen saakka, mutta viimein koitti päivä, kun tasan kahden kuukauden tauon jälkeen JäHi nähtiin taas askissa. Pelipaikkana oli Ylöjärvi ja vastustajana Uplakers Akatemia.

Pitkän pakkotauon jälkeen oli keritty viettämään vain yhdet jääharjoitukset, ja ikärakenteensa puolesta kokemukseen panostaneelle JäHille se ei ollut ihanteellisin lähtökohta, mutta aseettomaksi joukkue ei jäänyt. Valmentaja Jere Mäkelä oli perehtynyt tarkasti vastustajan pelisuunnitelmaan, ja JäHi tiesikin varoa vastustajan pitkiä syöttöjä keskustaan ja jatkoja päätyyn ja selustaan.

Strategisesta valmiudesta huolimatta alku oli hienoisesti Uplakersin hallussa, ja avauserän puoleen väliin mentäessä tilanne olikin jo 2-0. Valonpilkahdus saatiin kun pakkipari Jouni Anttila - Jonatan Lukkarinen löytää toisensa. Jonatan avaa pitkällä syötöllä painotonta laitaa nousseelle Jounille, joka jatkaa itselleen klassisen kirikiekon. Manööveri oli tuttu JäHin harjoituksista ja monen vuoden ajalta, mutta tällä kertaa kirikiekkoon ei tullu juuri kirittäjää. Niinpä Jouni nappaa kiekon juuri sopivasti b-pisteiden kohdalla, harhauttaa maalivahdin ja JäHi tuuletttaa. Hieno, hyvin jounimainen osuma ja tärkeä kavennus. Kenties JäHi vielä muistaa miten maaleja tehdään! Loppuerän Uplakers jatkaa kuitenkin paineistamista ja erätauolle mennään lopulta 4-1 johdosta.

Vaikean avauserän jälkeen alkaa tapahtua. JäHi alkaa saada painetta etenkin vastustajan pakeille ja voittaa kaksinkamppailuja. Pian tulosta alkaa tehdä JäHin aina ainakin johonkin päähän vaarallinen ylivoima. JäHi pyörittää aikansa, ja lopulta Esa Mäenpää löytää loistavalla liikkeellä neliön keskelle viilettävän Jounin, joka nappaa kiekon haltuun ja jatkaa nopealla kääntölaukauksella maaliin, jossa sivuttaisliikkeeseen ajautunut maalivahti on voimaton laukausta estämään.

Tuloksentekoa jatkaa kolmosvitja: karvauspelistä enemmän kuin kiekkokontrollista nauttiva kolmikko löytää kuvion, jossa kiekko annetaan vastustajalle ja paineistetaan tämä heti syöttämään maalin eteen Petri Nykäselle, joka laukoo nopesti JäHin vain maalinpäähän. Seuraavassa vaihdossa ketjun keskushyökkääjä Artturi Koskela saa paikan heti aloituksesta ja sohii kiekkoa vimmalla kohti maalia alakäsi mailassa väärinpäin ja muutamalla yrityksellä onnistuu saamaan kiekon maaliin. Ketju päättää vahvan vaihteensa iskemällä vielä seuraavankin vaihtoon: ahnas karvaus, kiekkoa maalille tai sinne päin, ja peliväline pomppii päätylaidan kautta Koskelalle joka siirtää maalinkulmalta tyhjiin ja JäHin 4-5 johtoon. Esa Mäenpää kasvattaa JäHin johtoa vielä minuutin kuluttua. Uplakers kaventaa erän viimeisellä minuutilla, joten toinen erä päättyy JäHin johtaessa 5-6. Perinteisesti penseäsi toisiin eriin suhtautuvalta JäHiltä moinen 1-5 erävoitto oli sangen vakuuttava ja perin harvinainen suoritus.

Pelin juoni oli nyt selkeä. Kumpikin joukkue muistaa selkeästi miten tehdään maaleja. Puolustamisen alkeet palautettakoon mieliin sitten joskus. Näitä pelejä varten JäHi on monesti harjoitellut "viimeinen maali voittaa"-teemalla. Harmillisesti erätauko kuitenkin sopi kotijoukkueelle paremmin, joka saa paremmin juonesta kiinni ja ja iskee seuraavat kolme maalia päätöserän ensimmäisellä puolikaalla. Mutta jälleen JäHi saa voimaa odottamattomista lähteistä - ylivoimastaan. Tatu Suoniemi ja Mikko Mykkänen syöttelevät keskenään näppärän kuvion ja Tatu kaventaa. JäHi saa pelistä kiinni ja pian Riku Backända vääntää maalineduskamppailun vävekästi edukseen ja tasoitaa pelin. Mutta Uplakers pääsee tästä vain muutaman minuutin kuluttua jälleen johtoon.

Lopusta tulee trilleri: JäHi on vain maalin päässä ja yrittää tasoitusta viimeisellä minuutilla ilman maalivahtia. Uplakers pääsee kuitenkin tekemään maalin tyhjiin. Pakkikoutsi Ville Talasoja taistelee JäHille vielä yhden osuman tämän jälkeen, mutta jäljelle jäävällä 17 sekunnilla JäHi ei enää tilannetta luo. Peli päättyy lopulta 10-9, näytti siltä kuin kolmosdivari näyttääkin, ja jäljelle jäi Jähille vahva epäusko: eikö viimeinen maali sittenkään voita?